Bağırsaklarımızdaki Dost Bakteriler Ne İşe Yarar? Bağırsak Florasına Neler Zarar Verir?

Bağırsaklarımızdaki Dost Bakteriler Ne İşe Yarar?

Bağırsak sağlığı ve bütünlüğünün korunması
Sindirim sisteminin anatomik bütünlüğü ve hücre yenilenmesinden sorumludurlar. Dost bakteriler azalınca patojen bakterilerin saldırısına maruz kalan bağırsak epitelinin yapısı, villuslar bozulur, yiyecekler iyi bir şekilde sindirilemez , gıda intoleransı ve vitamin eksiklikleri ortaya çıkar.

Toksinlere ve patojenlere karşı koruma
Yararlı bakteriler organik asitler üreterek bağırsak duvarında pH seviyesini 5,0 seviyesine düşürerek ‘kötü’ mikropların üremesini engeller. Zararlı mikroplara karşı antibiyotik, antifungal, antiviral maddeler üretir. Interferon, lizozim ve surfaktin gibi maddeler patojenlere karşı immun sistemi tetkikler. Yiyeceklerle aldığımız toksik maddeleri ve bağırsaktaki zararlı mikropların toksinlerini etkisiz hale getirme , ağır metalleri bağlayarak etkisiz hale getirme yetenekleri vardır. Cıva, kurşun, kadmiyum, arsenik ve alüminyum gibi toksik metallere, kanserojenlere ve pek çok kimyasalla şelasyon yaparak dışkıyla vücuttan atılana kadar toksinleri bağlar. Lactobacilli, Bifidobacteria, Propionibacteria, E.coli nin fizyolojik nesilleri, Enterococci ve Bacillus subtilis kimyasalları nötralize edip şelatlayabilir.

Sindirim ve Emilim
Sağlıklı sindirim için sağlıklı flora gereklidir. Sağlıklı olmayan florada süt ve buğday proteinlerinin sindirimi bozulur. Sonuç olarak yeterli sindirime uğramadan kazomorfin ve glutenomorfinler kana karışarak özellikle beyin ve bağışıklık sisteminin fonksiyonlarını bozarlar.

Vitamin Üretimi
Faydalı bakteriler ve sağlıklı mikrobiyota sadece besinlerin emilmesini sağlamakla kalmaz aynı zamanda vitamin sentezinde rol oynar. Bunlar başlıca K2, folik asit, B1(tiamin), B2(riboflavin), B3 (niyasin), B5(pantotenik asit), B6 ( piridoksin), B12(siyanokobalamin) dir.

Bağışıklık Sisteminin Düzenlenmesi
İmmun sistemin %80-85 ‘ i bağırsaklardadır. Faydalı bakterilerin zarar görmesi ile bağışıklık sistemi de dengeli çalışamaz. Örneğin faydalı bakterilerden Bifidobacteria’nın hücre duvarında Muramil Dipeptid denilen ve bağışıklık sistemini patojenlere karşı savunmak için harekete geçiren bir madde bulunur.

Dost bakteriler bağışıklık sistemini bağırsak duvarında bulunan lenfoid dokuyu harekete geçirerek lenfosit ve ımmunoglobulin üretmesini sağlar. Sekretuar IgA vücuttaki tüm mukus zarlarında lenfositler tarafından üretilen bir maddedir ve solunum yolları, burun , boğaz, idrar yolları, tükrük, gözyaşı, ter ve sindirim sisteminde bulunur. Görevi bakteri, virüs, mantar ve parazitlerden mukus zarlarını korumaktır. Bağırsak florasının bozulmasıyla faydalı bakterilerin azalması ile IgA eksikliği yaygın görülen bir durumdur.

Bağırsak disbiyozunda bağışıklığın Th1 ve Th2 kolları dengesi bozulur, Th2 aşırı aktif hale gelir ve kişi atopik ve alerjik reaksiyonlar, otoimmun bozukluklara yatkın hale gelir.

 

Bağırsak Florasına Neler Zarar Verir?

  • Antibiotikler
  • Ağrı kesiciler, steroidler, doğum kontrol hapları
  • Yanlış beslenme ( işlenmiş gıdalar, şekerli ve işlenmiş karbonhidratlar, biberonla beslenme)
  • Enfeksiyonlar ( tifo, kolera, dizanteri, salmonella, viral enfeksiyonlar)
  • Uzun süreli fiziksel ve psikolojik stres
  • Alkol, yaşlılık, radyasyon, kirlilik, toksik kimyasallar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir